Toussaintkade 51 en 52

Registerblad

Monumentaal woonhuis in eclectische trant, gebouwd voor J.W. Arnold omstreeks 1880 volgens een in juni 1879 door de timmerman J. Roermeester ingediende bouwtekening. Het huis thans als bedrijfspand in gebruik, telt zeven vensterassen en bestaat uit parterre, beletage en verdieping, waarboven een omlopend schilddak. De middelste travee is als risaliet uitgevoerd en bevat een porte-cochere. De parterre is met gebosseerde hardsteen bekleed. Het venster in de middenrisaliet boven de porte-cochere bezit een omlijsting met kroonlijst op consoles. De buitenste travees bevatten deuren met panelen en op de beletage balkons met houten balustrades, gedragen door hardstenen voluutconsoles.De gevel is opgemetseld uit helder-rode baksteen met fijn voegwerk. De vensters van de beletage bevatten als French windows uitgevoerde T-ramen; drie ervan hebben hun gietijzeren raamhekken bewaard, De verdiepingen worden gescheiden door geprofileerde cordonlijsten.De bovenvensters in de hoektravees en de middenrisaliet zijn gevat in pilasteromlijstingen met hoofdgestellen. In de vensters van de bovenverdieping zijn T-schuiframen toegepast. De gevel wordt afgesloten door een houten hoofdgestel met tandingen en consoles in neo-Lodewijk XVI-trant.Boven de middenrisaliet wordt de kroonlijst onderbroken door een segmentvormig fronton op dubbele consoles. in dit fronton een oeil-de-boeuf met omlijsting en guirlandes. De porte-cochere bezit een ijzeren sierhek.
De gepleisterde achtergevel heeft voor de beletage een houten serre.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde.Architectuur-historisch is het pand van betekenis als voorbeeld van rijke eclectische woonhuisarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Stedebouwkundig is het belangrijk als onderdeel van de harmonische en goed bewaard gebleven gevelrij aan de Toussaintkade, die met het water van de singelgracht en de er tegenover gelegen Paleistuin een karakteristiek 19de-eeuws stadsgezicht vormt,