Van Beverningkstraat 229 t/m 239

Greve, W. jr.
    Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Garage met bovenwoningen uit 1911 van de architect W. Greve jr. bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping. De symmetrisch opgebouwde gevel is zorgvuldig afgewerkt. In de eindtravee zijn brede inrijpoorten, waarboven aan elke zijde een forse gevelsteen, waarop de tekst " Haagsche Automobiel Maatschappij" is aangebracht. De in het midden gesitueerde brede doorgang (ter rechterzijde gesigneerd door de architect) naar de op het binnenterrein gelegen authentieke garageboxen, wordt aan beide zijden geflankeerd door de gekoppelde rondboogvormige ingangen van de bovenwoningen. De oorspronkelijke deuren zijn nog aanwezig. De begane grond bezit een hoge hardstenen plint. De penanten tussen de verschillende openingen van de begane grond zijn bekleed met hardsteen. In de gevel is op meerdere plaatsen beeldhouwwerk toegepast, ondermeer aan de onderzijde van de twee ronde erkers ter hoogte van de verdieping. In de kap zijn twee driezijdige dakkapellen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde en typologisch van belang als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een monument van bedrijf en techniek.

voorgevel
detail ingang garage (ongenummerd)