Van de Spiegelstraat 1 / Hugo de Grootstraat 17a

Dijkman, P. Nieuwmeyer, Joh.
Registerblad

Deels gepleisterd hoekpand, bestaande uit parterre en twee verdiepingen. Gebouwd in 1879 door Pieter Dijkman, metselaar en Joh. Nieuwmeyer. Lijstgevels in eclectisohe trant; afgeronde hoek. Vensters met in stucwerk uitgevoerde sluitstenen. In de gevel a.d. H. de Grootstraat drie ronde vensters met gietijzeren harnassen. Kroonlijst met tandingen, neo- Lodewijk XIV consoles en panelen in het fries. Winkelpui en raamhekje in Art Nouveau. Dakkapel die met de hoekrondirg meegaat.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

v.r.n.l. Van de Spiegelstraat 1, 3, 5
gevelwand Van de Spiegelstraat 1 t/m 15