Van de Spiegelstraat 10

Leyendekkers, L.N. en L.F.
Registerblad

Hoekpand met gebogen hoekpartij, versierd met gecanneleerde pilasters van de kolossale orde met rozetten en vrij geinterpreteerde Corinthische kapitelen. Het venster van de eerste verdieping bezit zijvoluten en een gebogen fronton. 'Speklagen" van verdiepte gele baksteen. In de zijgevel aan de Van Speykstraat twee ronde vensters met gietijzeren harnassen. Dakkapel met gebogen frontonbekroning in de hoekpartij. Het in eclectische trant gebouwde pand dateert uit 1881 en is gebouwd door L.N. Leyendekkers timmerman, en L.F. Leyendekkers. De huizen met de nrs. 2 t/m 10 vormen een symmetrische groep.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw.