Van de Spiegelstraat 2 t/m 2j;4 t/m 4j

Leyendekkers, L.N.
Registerblad

Hoekpand, ter breedte van vijf vensterassen aan de Van de Spiegelstraat en ter breedte van zes vensterassen aan de Hugo de Grootstraat. Laatst genoemde gevel is sterk gewijzigd. Parterre en twee verdiepingen. Lijst- gevels in eclectische trant. Gebouwd in 1881 door L.N. Leyendekkers, timmerman en L.P. Leyendekkers. De huizen met de nrs. 2 t/m 10 vormen een symmetrische groep. De parterre heeft een bekleding met geblokte hardsteen. De half-ronde hoekpartij heeft gecanneleerde pilasters van de kolossale orde met rozetversieringen en kapitelen in een vrije versie van de Corinthische orde. Het venster van de eerste verdieping in de hoek- travee bezit zijvoluten en een gebogen fronton; de andere vensters ver tonen sluitstenen van stuowerk en hoekblokken. "speklagen" van verdiepte gele baksteen. Houten kroonlijst met neo-Lodewijk XIV consoles en in het fries panelen. Dakkapel met gebogen fronton op de hoek.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

gevelwand Van de Spiegelstraat 2 t/m 10