Van de Spiegelstraat 9

Dijkman, P. Nieuwmeyer, Joh.
Registerblad

Lijstgevel in eclectische trant, gebouwd ca. 1875 door P.A. Dijkman, metselaar en J.H.A. Nieuwmeyer. Parterre en twee verdiepingen; breedte: vier vensterassen. De hardstenen ondergevel is recentelijk met plint en cordonband zwart geschilderd. Geprofileerde waterlijst, vensters met sluitstenen. Houten kroonlijst met tandingen en in het fries panelen. Dakkapel met gebogen fronton.
Gevel en dakvorm van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Het pand is inwendig echter te zeer gewijzigd om in aanmerking te komen voor bescherming. Vandaar de beperking tot de façade inclusief de dak- vorm.

gevelwand Van de Spiegelstraat 1 t/m 15