Venestraat 9

Registerblad

Pand, bestaande uit twee bouwlagen met kapverdieping, ter breedte van twee vensterassen, gebouwd in 1671. De gevel heeft een nieuwe beklamping gekregen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. De ingezwenkte geveltop rust op een geprofileerde, natuurstenen waterlijst die gedragen wordt door drie gebeeldhouwde bladconsoles in Lodewijk XIV stijl. Hierboven aan weerszijden een steen met opschrift "anno" en "1671". De geveltop heeft geprofileerde zijdekplaten, een met rijk beeldhouwwerk omlijst oeil-de-boeuf, twee sierankers en een geprofileerde kroonlijst. De vensters bezitten geprofileerde houten omlijstingen en in de verdieping zesruitsschuiframen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een eenvoudig woonhuis met rijke gebeeldhouwde decoratie uit de 17de eeuw.