Ver-Huellweg

gedenkmonument

Van Stolkpark en Schev. Bosjes
Registerblad

Gedenkmonument opgericht door het gemeentebestuur voor jonkheer H.C.A. Ver Huell (1820-1881) uit 1881, ontworpen door E. La Comblé. Ver Huell, letterkundige had van 1864 tot 1881 zitting in de Commissie van Bijstand voor de Plaatselijke Werken en Eigendommen en was de initiatiefnemer voor de aanleg van de Scheveningse Bosjes.

Het gedenkteken is vervaardigd door de Haagse firma Laurent Phillips naar ontwerp van E. La Comblé in italiaans marmer, bekend als "Blanclair". De griffioenen zijn gemaakt door A. van Roon.
Het gedenkteken is een bank, half circelvormig van bouw, geflankeerd door twee pijlers welke met bloemvazen bekroond zijn en waartegen griffioenen zijn geplaatst. Een drie treden hoog terras, waarin een terrazzovloer, voert naar de zitplaatsen welke op een vierde trede op zeven versierde consoles zijn aangebracht.
Op het gedenkteken staat in vergulde letters ingebeiteld: 28 september 1880 De Gemeente 's-Gravenhage aan Jonkheer H.C.A. Ver-Huell overleden 28 augustus 1881".

Gedenkmonument van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de kunsthistorische waarde. Historische waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken voor jonkheer H.C.A. Ver Huell.