Vrederustlaan 94/96/98

Gereformeerde Shalomkerk

Bier, T. Verschoor, A.
    Bouwlust/Berestein/Vrederust
Registerblad

Gereformeerde Shalomkerk (voorheen Salvatorkerk), gebouwd 1955-1959 door architecten A. Verschoor en T. Bier in de naoorlogse uitbreidingswijk Bouwlust/Vrederust.

Het gebouw bestaat uit een rechthoekige hoge kerkzaal, een rechthoekig bijgebouw, een conciërgewoning en een vrijstaande klokkentoren. Exterieur en interieur zijn grotendeels van schoon metselwerk, met enkele betonnen constructieve elementen. De hoofdingang bevindt zich in het lage gebouw dat de kerkzaal met het bijgebouw verbindt. Aan de voorzijde van het gebouw is door middel van trappartijen, bloembakken en muurtjes het overgangsgebied tussen straat en gebouw vormgegeven.

De kerkzaal biedt plaats aan 650 personen. De ceremoniële toegang tot de kerkzaal, aan de straatzijde, wordt gemarkeerd door een groot raam waar een wit kruis in verwerkt is. "Het allesoverheersende kruis in de voorgevel symboliseert het opgaan tot het kruis waar wij Gods genade zullen vinden," aldus de ontwerpers. Boven het trapeziumvormige entreeportaal is een balkon aangebracht waarop het orgel (vervaardigd door firma Van de Berg & Wendt te Zwolle) geplaatst is. De kerkzaal heeft verticale ramen waarop gebrandschilderde decoraties aangebracht zijn. Deze raammozaïeken zijn vervaardigd door W.L. Wagemans en beelden diverse aspecten van het christelijke geloof uit. Boven het liturgisch centrum hangt een gestileerde bronzen duif die ontworpen is door T. Hendriksen en de Heilige Geest symboliseert.

Aan de achterzijde van het bijgebouw is een conciërgewoning gesitueerd met een eigen entree en binnenplaats. Het bijgebouw en de woning zijn geheel van baksteen en afgedekt met een plat dak. De vrijstaande klokkentoren bestaat uit een viertal in een ruitvorm geplaatste naar boven toe smaller wordende betonschijven. Als bekroning fungeert een gestileerde bazuinende engel.

De Shalomkerk is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf bewaard voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Tevens van kunsthistorische waarde vanwege de aanwezigheid van kunstwerken die een eenheid vormen met het gebouw. Tot slot heeft de kerk stedenbouwkundige waarde vanwege haar situering in het verlengde van de Middenstede.