Wagenstraat 119 t/m 119d

Lodewijk XIV

Pand met Lodewijk XIV gevel met rechte kroonlijst op gesneden consoles en versierde deuromlijsting.

meer weten
Hoekpand uit ca. 1750 bestaande uit drie bouwlagen, drie assen breed en 8 assen diep. Het diepe pand wordt aan de voorzijde gedekt door een schilddak met de nok evenwijdig aan de voorgevel en hierop aansluitend aan de achterzijde een kap met de nok loodrecht op de voorgevel; allen gedekt met pannen. In de representatieve voorgevel , de 1e as van de vrijstaande rechter zijgevel 18e eeuwse vensterkozijnen met getoogde beeindigingen. Fraaie 18e eeuwse deurpartij met ornamenten die evenals in de kroonlijst van het iets hoger opgetrokken voorste bouwdeel zijn vormgegeven in een late Lodewijk XIV- stijl. De zijgevel heeft eenvoudige kozijnen. Het merendeel van de vensters zijn schuifvensters met 19e eeuwse roedeverdeling. Bijzonderheid: Het pand heeft ook een hotelfunctie gehad (Hotel Elim) Op 23/24 augustus 1937 was de latere president Kennedy hier te gast.