Westvlietweg 148 en 149

Historische Buitenplaats Zeerust

Leidschenveen en Ypenburg

HUIZE "ZEERUST" Westvlietweg 148
Blokvormig buitenhuis met in- en uitspringende bouwvolumes op samengestelde rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen op souterrain, onder met gesmoorde kruispannen en dakleer gedekte afgeplatte schilddaken. De in rode baksteen opgetrokken gevels op natuurstenen plint worden geleed door in natuursteen uitgevoerde ornamenten: horizontaal door friezen tussen cordonlijsten en verticaal door hoekpilasters met verdiept paneel. In het bovenste fries dragen consoles de overstekende, geprofileerde houten gootlijst. De T-vensters en de schuifvensters met bovenlicht zijn voorzien van houten kozijnen en een geprofileerde natuurstenen omlijsting. Een aantal souterrainvensters is afgeschermd met een siersmeedijzeren rooster. De originele dakkapellen zijn voorzien van openslaande vensters en een geprofileerde houten omlijsting. Voorgevel (west): links een gevel bestaande uit twee vensterassen, met daarin rechts op de bel étage de ingang. Rechts een hoekrisaliet met twee vensterassen.

De ingang bestaat uit originele hardhouten dubbele paneeldeur, die te bereiken is via een hardstenen trap met bordes. Boven het bordes een klein houten balkon met ballustrade gedragen door twee gietijzeren zuilen. Onder het bordes een rooster voor het souterrain. De trap heeft een ijzeren leuning en bij de aantrede een gietijzeren vaas. De deuren hebben elk een raam met daarvoor siersmeedijzeren diefijzers. De hoekrisaliet heeft in het midden een dakkapel. In het fries tussen de verdiepingen is aan de rechterzijde de naam "Zeerust" aangebracht. Zijgevel (noord): links een hoekrisaliet met één vensteras en rechts een gevel met twee vensterassen. In de plint van de hoekrisaliet een tweeruitsvenster tussen vensters die behoren bij de keuken in het souterrain. Op de belétage bevindt zich een groot venster van de eetkamer, bestaand uit T-venster tussen vensters met bovenlicht. In het midden op de verdieping een venster en in het dak twee recente dakramen. In de rechtergevel links een dienstingang bestaande uit een originele hardhouten deur met bovenlicht.

Aan weerszijden van deze deur bevinden zich op de bel étage kleine vensteropeningen met hardstenen waterdorpels. De linker vensteropening is voorzien diefijzers en de rechter is dichtgemetseld. Rechts op de bel étage een venster. In de plint drie tweeruitsvensters achter roosters: links van de deur één venster en rechts twee. Op de verdieping boven de dienstingang een zesruits glas-in-lood traplicht met twee geprofileerde houten stijlen. Het glas-in-lood is uitgevoerd in eenvoudige geometrische patronen. Het traplicht breekt aan de onderzijde door het fries heen en bevindt zich tussen twee gecannelleerde pilasters en onder een bewerkte latei. Rechts van het traplicht is een venster aangebracht. Boven dit venster in het dak een recent dakraam. De achtergevel (oost) bestaat uit een terugwijkende gevel achter een brandtrap aan de linkerkant en een gevel met een houten veranda voor de bel étage aan de rechterkant. In de linkergevel op de bel étage een serre bestaande uit zes vensters onder drie segmentboogvormige bovenlichten. Op de verdieping geeft een dubbele deur tussen vensters toegang tot het balkon. De deur en de vensters hebben bovenlichten. Het balkon is voorzien van een lage houten ballustrade. Op deze verdieping zijn in de zuidmuur van de rechtergevel aan de linkerkant een nieuwe deur en aan de rechterkant een hoog geplaatst venster aangebracht. In de rechtergevel geven dubbele grotendeels glazen deuren tussen vensters toegang tot de veranda. Boven de deuren en de vensters bovenlichten. Aan weerszijden van de toegang zijn tegen de gevel natuurstenen platen met een rondboogvormige versiering aangebracht. De veranda heeft een vernieuwde balustrade en is vanuit het park te bereiken via een houten trap. Tussen de wtee vensters op de verdieping een natuurstenen plaat. In het midden van het dak een kapel. Onder de veranda in de plint twee vensters (links met rooster) van de keuken.

Zijgevel (zuid): links en rechts tegen de hoek van de gevel een vensteras. Rechts op de bel étage een tweeruitsvenster onder segmentboogvormig bovenlicht van de serre. In het midden van het dak een kapel en een bakstenen schoorsteen. Interieur: nagenoeg gaaf interieur onder meer in de hal, gang, trap, kamer en suite en eetkamer op de bel étage en de keuken in het souterrain. De hal en de gang zijn voorzien van paneeldeuren marmeren vloeren en stucplafonds waarbij met name het plafond in de hal zeer rijk uitgevoerd is. De kamer en suite en de eetkamer zijn voorzien van paneellambrizeringen, stucplafonds, hardstenen schoorsteenmantels en schuifluiken voor de vensters. De kamer en suite heeft nog originele schuifdeuren. De trap heeft een geornamenteerde trappaal en een leuning bestaande uit siersmeedijzeren spijlen. De keuken in het souterrain is voorzien van een in een geel met zwart uitgevoerde tegelvloer en oorspronkelijke kasten en schouw.

TUINMANSWONING Westvlietweg 149
Op rechthoekige plattegrond opgetrokken tuinmanswoning bestaande uit één bouwlaag onder met Hollandse pannen gedekt schilddak met pironnen. De in baksteen opgetrokken witgepleisterde gevels op zwart geschilderde plint zijn voorzien van muurankers en worden afgesloten door een kroonlijst. De vensters met houten kozijnen en waterdorpels zijn afgehangen met persiennes. Aan de noordzijde de éénlaags aanbouw uit 1972 op rechthoekige plattegrond onder doorgetrokken dakschild. Voorgevel (west): in het midden van de gevel een vierruitsschuifvenster met tweeruitsbovenlicht en voorzetraam. Erboven een dakkapel met vierruitsvenster en een eenvoudig geprofileerde houten omlijsting. Links in de recente aanbouw een houten deur, onder een afdak op ijzeren palen. Zijgevel (zuid): twee openslaande vensters met tweeruitsbovenlicht. Op het dak een hoog opgemetselde bakstenen schoorsteen en rechts een recent dakraam. Achtergevel (oost): heeft links een lage uitbouw onder doorgetrokken dak, voorzien van twee zesruitsvensters met voorzetramen maar zonder persiennes (rechter venster in 1972 ingezet ter vervanging van een deur). Rechts om de hoek (noordgevel van de lage uitbouw) een nieuwe deur. In de oostgevel van de recente aanbouw rechts een klein hooggeplaatst raampje (van het toilet) en linksboven tegen de hoek een vierkant houten luikje. Zijgevel (noord) van de aanbouw heeft rechts een roosvenster.

HISTORISCHE PARKAANLEG
Historische parkaanleg rond 1899 in Landschapsstijl aangelegd. Onderdeel van de historische buitenplaats Zeerust.
Het park beslaat voornamelijk het oostelijke gedeelte van de buitenplaats. Vanaf het toegangshek (tussen twee linden) voert een grindpad om een rond, met bomen (o.a. Amerikaanse eik)) beplant perk naar het huis. Achter het huis ligt centraal een groot grasveld, dat uitzicht biedt op de met bomen omzoomde waterpartij in het oostelijke gedeelte van het park. Aan de noordzijde van het grasveld leidt een kastanjelaan langs het koetshuis naar de waterpartij. In het midden van de vijver een met bomen beplant eilandje. De vijver heeft aan de noordzijde een aftakking die met een bocht naar de achterkant van het park gaat. Het terrein om de vijver heen is beplant met gemengd loofhout. Oorspronkelijk liep daar een aantal wandelpaden, maar die zijn momenteel vanwege achterstallig onderhoud niet meer herkenbaar. De gehele noordkant van het park is beplant met gemengd loofhout. Aan de zuidzijde van het centrale grasveld liggen de boomgaard en de moestuin, die aan de oost- en de zuidkant omzoomd zijn door hagen. Ten westen van de moestuin bevindt zich een bosperceel met o.a. ten zuiden van het huis een rode beuk en om de tuinmanswoning esdoorns en paardekastanje. Het terrein tussen de weg en het huis bestaat uit grasveld.

TOEGANGSHEK
Toegangshek daterend uit het einde van de 19e eeuw en onderdeel van de buitenplaats Zeerust.
Aan de Westvlietweg gelegen siersmeedijzeren inrijhek, bestaande uit een dubbel spijlenhek tussen krullen bekroonde vaste hekdelen.

Westvlietweg 148 voorgevel
Westvlietweg 148 detail entree