Zoutkeetsingel 40/ Schapenlaan 20

voormalige "Peco Suikerwerken"

Bosboom, J.W.
    Schilderswijk
Registerblad

Fabrieksgebouw uit 1896, gebouwd naar ontwerp van de architect J.W. Bosboom voor de firma Spoor en Wijnvoord als fabriek voor stoom- en andere werktuigen. Het bakstenen gebouw vertoont een L-vormige plattegrond met een korte vleugel aan de Zoutkeetsingel, bestaande uit drie venstertraveeën en een langgerekte vleugel langs de Schapenlaan, bestaande uit acht venstertraveeën. Het gebouw telt twee bouwlagen en wordt door een met pannen belegd zadeldak gedekt, dat aan het eind wordt afgesloten door een puntgevel. De hoektravee is afgeschuind en draagt een trapgevel. In deze travee bevindt zich de brede inrijpoort met groot bovenlicht. De getoogde vensters aan de Zoutkeetsingel en in de verdieping langs de Schapenlaan bezitten stalen ramen van de ijzergieterij Enthoven te 's-Gravenhage. De oorspronkelijk aanwezige benedenramen in de lange vleugel zijn vervangen door deuren. De trapgevel op de hoek bezit sierankers. Links van de inrijpoort bevindt zich in de gevel een steen met het opschrift "Deze gedenksteen is geplaatst door Spoor en Wijnvoord 23 October 1896". Op dezelfde hoogte rechts van de inrijpoort een steen met de tekst: "J.W. Bosboom, architect".

Fabrieksgebouw van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuur-historische, typologische en zeldzaamheidswaarde.
Zijn architectuur-historische betekenis ontleent het gebouw aan het feit dat het een gesigneerd bouwwerk betreft van een bekend Haags bouwmeester uit de periode rond de eeuwwisseling. Typologisch is het van belang als kenmerkend voorbeeld van fabrieksarchitectuur uit het einde van de 19de eeuw. De zeldzaamheidswaarde vloeit voort uit het feit, dat dit fabrieksgebouw een der weinige overblijfselen is uit de periode waarin Den Haag een belangrijke industriële nijverheid kende.

volledig adres: Zoutkeetsingel 40 voorheen Zoutkeetsingel 39 - Schapenlaan ongenummerd