Zoutmanstraat 14a

Holsboer, B.G.
    Art Deco

Winkelpui en winkelinterieur, gerealiseerd in 1919 in art-decostijl.

Zoutmanstraat 14a betreft een in sobere neorenaissance gebouwd pand uit circa 1880. In 1919 werd hier een BOKA-winkel van De Gruyter gevestigd, waartoe de begane grondverdieping verbouwd werd.

Het resultaat was een winkelpui en -interieur in de typische De Gruyer en BOKA huisstijl met voor de tijd kenmerkende art-decovormgeving. De winkel heeft een pui met zeegroene tegels die afkomstig zijn van de Porceleyne Fles uit Delft. Het interieur is ook goed bewaard gebleven. De meeste aandacht trekken de met marmer beklede wanden. Lichtgele velden worden omkader door groene biezen. Het groene marmer is het Griekse Vert de Tinos en het lichtgekleurde marmer het  zeldzame Italiaanse Giallo di Siena.

Het ontwerp werd voor meerder filialen van deze keten gebruikt, waarvan er in korte termijn ruim 20 waren in Den Haag. De N.V. Verenigde boter- en kaaswinkels BOKA waren gespecialiseerd in boter en kaas (boka), maar verkochten ook koffie, thee en andere kruideniersartikelen. De BOKA winkels zijn duidelijk verwant aan de luxe winkelinterieurs van De Gruyter.

Winkelpui en interieur zijn van architectuurhistorisch belang als goed bewaard gebleven voorbeeld van een winkel uit 1919 in Art Decostijl. Cultuurhistorische waarde ontleent de winkel aan de hieraan verbonden geschiedenis van de BOKA-winkels in Den Haag.

NB: bescherming: betreft alleen de winkelpui en de direct hierachter gelegen winkelruimte van de Zoutmanstraat 14a.