Tolhek gerestaureerd

Een van de toegangshekken tot de Scheveningse Bosjes, het zogenaamde Tolhek, aan de Kerkhoflaan is volledig gerestaureerd. Wethouder Rabin Baldewsingh (Monumentenzorg) heeft samen met een aantal buurtbewoners de feestelijke oplevering gevierd op woensdag 3 april.

Rond 1665 werden het afsluitbare Tolhek en het bijbehorende Tolhuis gebouwd. Tolheffing was nodig vanwege de aanleg van de Scheveningseweg. In 1888 werd de heffing afgeschaft en gingen de hekken permanent open. Toen in 1921 een vrachtauto een van de pijlers omver reed besloot de gemeente op zoek te gaan naar een andere locatie. De keuze van het college van B&W viel op de Kerkhoflaan. De verplaatsing vond in 1924 plaats.

Het Tolhek stond tot 1924 aan het begin van de Scheveningseweg. Het hek bestaat uit drie forse, gemetselde pijlers met daartussen grote gesmede hekken. De hekken zijn geconserveerd en geschilderd, de pijlers zijn opnieuw gevoegd en het natuursteenwerk is aangepakt. Het werk aan dit rijksmonument is in opdracht van de gemeente Den Haag uitgevoerd. De kosten bedroegen 50.000 euro.