Opnieuw Romeinse dakpannen gevonden

Op het toekomstige terrein van de Rotterdamsebaan zijn veel Romeinse dakpannen gevonden. En dat kan iets bijzonders betekenen.

In de zomer van 1997 werd tijdens de aanleg van bedrijventerrein Hoornwijck in Rijswijk een bijzondere vondst gedaan: ruim 40 Romeinse dakpannen. Dit was sensationeel omdat zoiets nooit eerder was gevonden. Maar dat beeld is met de opgravingen in het tracé van de Rotterdamsebaan veranderd.

In juni 2015 vonden de archeologen van de gemeente Den Haag namelijk in het weiland naast familiepark Drievliet een vergelijkbare verzameling Romeinse dakpannen, niet ver van de Rijswijkse vindplaats. Het gaat om 2 soorten:

  • platte dakpannen (tegulae)
  • halfronde (imbrices).

De platte werden tegen elkaar aan gelegd. De halfronde werden gebruikt om de ruimte ertussen te bedekken. Zo ontstond een waterdicht dak. Op deze manier worden in landen rond de Middellandse zee ook nu nog de daken bedekt.

Monumentaal gebouw

Toch is het niet bij deze vondsten gebleven. Inmiddels hebben de archeologen een 3e hoeveelheid aangetroffen. Dit keer gaat het niet om enkele tientallen dakpannen, maar om honderden! Opnieuw zijn alle dakpannen vergelijkbaar. Het lijkt er dan ook op, dat er tussen de 3 vindplaatsen een gebouw heeft gestaan met een monumentale uitstraling. Want dat gaf een pannendak in de Romeinse tijd. Voor zover bekend kregen alleen de belangrijkste gebouwen zo’n dakbedekking. Deze vondst vertelt ons dus dat hier misschien wel een villa, een tempel of een grote herberg gestaan heeft. Alle dakpannen zijn inmiddels verzameld en opgeslagen en wachten op verdere uitwerking.