Javastraat 2a

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Broese van Groenou, A. Flettema, W.C.
  • Monument nr.
    487807
  • Bouwstijl
    Historiserend
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    1908
Registerblad 

Inleiding
Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende stijl naar ontwerp van de architecten A. Broese van Groenou en W.C. Fletterman in opdracht van Gertruida Louisa Dam, weduwe van Frederik Wilhelm Koeseman.

Omschrijving
Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog met leien gedekt schilddak, drie vensterassen breed. Het dak is voorzien van pirons, een dakkapel met lessenaarsdak en twee kleine dakkapellen, eveneens met pirons.

De gevels zijn van baksteen met zandstenen deur- en venster- omlijstingen en rijke sculpturale onderdelen. De vensterassen verspringen ten opzichte van elkaar. De voordeur bevindt zich in de linkeras en bezit panelen en een glas-in-lood rondboog- bovenlicht, alsmede een reliëf met aan de Javaanse kunst ontleende versieringsmotieven. Hierboven is een tweedelig venster. De middelste as heeft een glaspui, waarboven eveneens een tweedelig venster. De rechteras bezit tegen de eerste bouwlaag een segmentvormige erker en in de tweede bouwlaag een driedelige raampartij, bestaande uit openslaande deuren en aan weerszijden vensters tot de halve hoogte (type melkmeisje). De as wordt afgesloten door een puntgevel waarop in zandsteen gebeeldhouwde dierfiguren zijn gesitueerd. Het merendeel van de vensters is in kleine roeden onderverdeeld. De vensters van de eerste bouwlaag worden onderling verbonden door een hardstenen cordonlijst. De kroonlijst rust op houten klossen. Het fries is voorzien van een bakstenen decoratie en kleurige siermotieven. De linkergevel bevat twee geheel in glas-in-lood uitgevoerde vensters, eveneens met zandstenen omlijsting. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren tuinhek op een bakstenen voet.

Waardering
Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een pand in een historiseren- de bouwstijl uit het eerste decennium van de twintigste eeuw. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg.

 

Javastraat 2 (links) en 2a (rechts)