Hooftskade 1 - 85 / Koningstraat 1

Voormalig Diaconie weeshuis

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Saraber, E.
  • Monument nr.
    459784
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Schilderswijk
  • Bouwjaar
    1867
Registerblad 

Inleiding.
Voormalig Diaconie weeshuis uit 1867, gebouwd in een sobere eclectische baksteenarchitectuur naar ontwerp uit 1862 van de architect E. Saraber, in opdracht van de Nederduitsche Hervormde Gemeente. Verbouwd in 1925-1926 door de architect G. van Hoogevest. Het weeshuis hield zijn oorspronkelijke functie tot 1942. In 1991-1992 is het, met behoud van het de oorspronkelijke structuur, verbouwd tot appartementencomplex. NB. De nieuwbouw aan de achterzijde is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving.
Voormalig weeshuis, bestaande uit drie vleugels op U-vormige plattegrond. Het gebouw telt twee bouwlagen, deels onder zinken kappen. De bouwlagen worden door een geprofileerde cordonlijst van elkaar gescheiden. De voorgevel is aan de Hooftskade gesitueerd. De vleugel langs de Koningstraat, oorspronkelijk van gelijke lengte als de tegenovergelegen vleugel, is in 1925-1926 aanmerkelijk ingekort. De voorgevel bezit een naar voren springend middenpaviljoen en twee eveneens naar voren springende zijpaviljoens die worden bekroond door deels bakstenen frontons met oculi. Het middenpaviljoen heeft een attiekverdieping. Het gebouw bezit een hardstenen plint en bakstenen gevels, met uitzondering van de gepleisterde middenas van het middenpaviljoen. Hierin bevindt zich de getoogde ingangspoort en daarboven een venster met fronton op consoles. De vensters zijn vijftienruitsschuifvensters. Van de gevel aan de kant van de Koningstraat zijn de beide uiteinden en het middendeel als risaliet uitgebouwd; de uiteinden worden bekroond door frontons, voorzien van glas. Het hoofdtrappehuis in het middenpaviljoen aan de Hooftskade bezit een dubbele bordestrap, tegelvloer en lambrizeringen van geglazuurde baksteen uit de bouwtijd. De vensters met glas-in-lood die de lichtinval vanaf de achterzijde verzorgen dateren van de verbouwing uit 1925-1926. Het terrein wordt aan de kant van de Hooftskade afgesloten door een gietijzeren hekwerk.

Waardering.
Gebouw van architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van de sobere eclectische baksteenarchitectuur; typologisch waardevol als laatst overgebleven en gaaf bewaard voorbeeld van een voormalig weeshuis in Den Haag. Cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van kerkelijke liefdadigheidsarchitectuur uit het derde kwart van de 19e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering aan de buitenzijde van de singelgracht.
 

Koningstraat 1 met geheel rechts gedeelte gevel Hooftskade