Prins Mauritslaan 6 Van Bleiswijkstraat 150

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Kuijper Czn, M.
  • Bouwstijl
    Overgangsarchitectuur
  • Wijk
    Geuzen en Statenkwartier
  • Bouwjaar
    1911/1912
Registerblad 

Pand uit 1912 van de architect M. Kuijper Czn, deels twee deels drie bouwlagen met kapverdiepingen. In het zeer persoonlijke ontwerp is voor de vormgeving en het materiaalgebruik gebruik gemaakt van kenmerken uit verschillende stijlperioden (neo- "Um.-1800" beweging).

Het hoekpand heeft een gevarieƫrde gevelopbouw, waarvan de hoek wordt gevormd door een torenachtig bouwdeel van drie bouwlagen, gedekt door een schilddak. Vrijwel alle raampartijen bestaan uit drielichtvensters met een onregelmatige kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De ingangspartij aan de Prins Mauritslaan bestaat uit een geheel in hardsteen uitgevoerde portiek van rondbogen, rustend op pilasters en zuilen met composiet kapitelen. Hierboven is een balkon gesitueerd. De middenas van de gevel langs de Van Bleiswijkstraat heeft ter hoogte van de tweede bouwlaag een loggia. In de gevels is rijkelijk gebruik gemaakt van hardsteen, terwijl ook beeldhouwwerk voorkomt. De hardstenen brede banden onder de vensters van de tweede bouwlaag zijn van rijke decoraties voorzien.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde en van belang als voorbeeld van een herenhuis uit het begin van de 20ste-eeuw, waarin kenmerken van de "Um-l800" beweging en de neo.-stijlen tot een bijzonder en persoonlijk ontwerp hebben geleid. De stedebouwkundig belangrijke situering op de hoek van de Prins Mauritslaan en de Van Bleiswijkstraat vormt een toegevoegde waarde.