Leyweg 2 t/m 14c

voormalige kazerne Koninklijke Marechaussee

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Bouwstijl
    Overgangsarchitectuur
  • Wijk
    Leyenburg
  • Bouwjaar
    1920
Registerblad 

Voormalige kazerne voor de Koninklijke Marechaussee, ontworpen in overgangsarchitectuur. In de kazerne was vanaf 1920 de brigade Loosduinen ingekwartierd. Later werd het in gebruik genomen als dependance van het District Zuid-Holland.

De rijksoverheid zag vlak voor en tijdens het Interbellum de Marechaussee als een bastion tegen sociaal-economische en politieke onrust. Het kabinet besloot daarom in 1913 om onder meer bij Amsterdam en Den Haag een aantal brigades, ieder met een sterkte van vijf tot tien man te vestigen, mede bedoeld om eventuele stakingen in de grote steden en bij de fabriekscentra het hoofd te bieden.

De kazerne in Loosduinen was één van vier zogenaamde "stakingskazernes", waarvan er twee in Amsterdam (1917) en één ten noorden van Wassenaar (1920) werden gebouwd.
De kazerne in Loosduinen bestaat uit een samenstel van gebouwen op eigen terrein. Een tweelaags hoofdgebouw op rechthoekige plattegrond langs de Leyweg is met een tussenlid verbonden door een haaks op de achtergevel gesitueerd voormalig stalgebouw, alles gedekt met kappen voorzien van rode dakpannen. Op het terrein bevindt zich tevens een losstaand vierkant éénlaags gebouw met tentdak dat oorspronkelijk ook als fietsenstalling diende.

De in schoon metselwerk uitgevoerde gebouwen zijn in de voor die tijd gebruikelijke overgangsarchitectuur ontworpen waarbij eenvoud en rationeel bouwen de uitgangspunten waren. Het hoofdgebouw is in detaillering het meest sprekendst waarbij met name de geprononceerde kap met overstek en de hoofdingang, die wordt bekroond met een steen waarin het wapen van Nederland is gebeeldhouwd, opvallen. Tegen de achtergevel van het hoofdgebouw bevinden zich te linker- en rechterzijde twee éénlaags uitbouwen. Deze behoren tot de twee woningen die in het hoofdgebouw zijn opgenomen. De hoofdstructuur van de interieurs en tal van oorspronkelijke details, waaronder trappenhuizen en paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen zijn bewaard gebleven.

Het complex is van cultuurhistorische waarde vanwege de eraan verbonden historische betekenis voor Loosduinen. Zeldzaamheidswaarde bezit het complex als uniek voorbeeld in Den Haag van een zogenaamde stakingskazerne bedoeld voor de huisvesting van een brigade van de Koninklijke Marechaussee. Tevens bezit met name het hoofdgebouw enige architectuurhistorische waarde als goede representant van vormgeving in sobere overgangsarchitectuur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

 

rechter zijgevel
entree
detail wapen
entreedeur nr.2