Korte Poten 63, Fluwelen Burgwal 1a

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Kuijper Czn, M.
  • Bouwstijl
    Neo-Renaissance
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    1912
Registerblad 

Als bodega met bovengelegen kantoor in 1912 door architect M. Kuijper ontworpen pand in sobere neo-renaissance-stijl.

De Korte Poten is als sinds de zestiende eeuw een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Korte Poten zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig  verbouwd dat er sprake is van een ware metamorfose. Het pand op de hoek van de Korte Poten en de Fluwelen Burgwal is hiervan een goede representant. Het als bodega met bovengelegen kantoor ontworpen pand heeft vier vensterassen aan de Fluwelen Burgwal, een vensteras in het afgeschuinde deel en een vensteras aan de Korte Poten en bestaat uit 4 bouwlagen met zolderverdieping, voorzien van drie dakkapellen. Een deel van de gevel (linker twee vensterassen) aan de Fluwelen Burgwal bestaat uit twee bouwlagen voorzien van plat dak met een gemetselde balustrade. De bakstenen gevels bezitten het voor de neo-renaissance kenmerkende siermetselwerk en hardstenen sierbanden. De hoek wordt geaccentueerd door een afgeschuinde travee bekroond met een torentje. De pui op de begane grond, nu voorzien van een witte afwerklaag, is nog deels oorspronkelijk

Het winkel-woonpand is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de sobere neo-renaissancestijl, zoals die rond 1910 gebruikelijk was. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Korte Poten vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op de hoek van de Korte Poten en de Fluwelen Burgwal.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Korte Poten en Fluwelen Burgwal. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de voorgevels.