Fruitweg 23/25/25a/27 Televisiestraat 3 Telexstraat 4/6/8

Farmaceutische fabriek

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Heldoorn, G.A. Schultheiss, B.
  • Bouwstijl
    Wederopbouw
  • Wijk
    Groente en Fruitmarkt
  • Bouwjaar
    1954-1956
Registerblad 

 

Voormalige farmaceutische fabriek, gebouwd tussen 1954-1956 door de Leeuwardse architect G.A. Heldoorn. Nu in gebruik als verzamelgebouw voor verschillende organisaties.

Het complex bestaat uit een rechthoekig volume aan de Telexstraat en een hoger L-vormig volume aan de Fruitweg. Architect Heldoorn rangschikte de verschillende onderdelen van het complex vanuit functionele eisen en op een logische manier op het wigvormige perceel. De voormalige fabriekshallen en magazijnen zijn gelegen aan de achterzijde en zijn voorzien van karakteristieke lichtkappen. De gevels bestaan uit een in het zicht gelaten betonconstructie met afhankelijk van de achterliggende functie vullingen van glas of baksteen. De bakstenen borstweringen hebben decoratief metselwerk. Een betonnen daklijst sluit de gevels op klassieke wijze af.

Een vergelijkbare gevelindeling is ook te zien in de andere bouwdelen, zoals het meer representatieve gedeelte aan de Fruitweg. De directievertrekken werden hier gesitueerd, in een vooruitgeschoven en op kolommen geplaatst volume dat vanuit het kantoorgedeelte is uitgebouwd naar de Fruitweg. De hoofdingang bevindt zich in de gevel aan het voorplein.

Het complex werd gebouwd voor de firma B. Meindersma (BEMA), die hoestdrank, pepermunt en farmaceutische producten fabriceerde. Na enkele overnames wordt het pand in 2012 verkocht door Unilever, waarna er een bedrijfsverzamelgebouw van gemaakt wordt.

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van moderne industriebouw uit de wederopbouwperiode. De modern ogende voormalige fabriek is met zijn glaswanden en lichtkappen een beeldbepalend pand in de wijk.