Johanna Triebelspad 10

theeschenkerij Bloemendaal

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Kraan, A.T.
  • Wijk
    Kraayenstein en De Uithof
  • Bouwjaar
    1935
Registerblad 

Voormalige theeschenkerij, gebouwd in 1935 naar ontwerp van A.T. Kraan op het terrein van psychiatrische inrichting Bloemendaal.

De psychiatrische inrichting is eind negentiende eeuw gevestigd op het terrein van voormalig landgoed Bloemendaal. De eerste twaalf paviljoens werden tussen 1892 en 1902 gebouwd naar ontwerp van E.G. Wentinck. A.T. Kraan werd vanaf begin jaren dertig als architect door de instelling gevraagd om diverse paviljoens op het terrein aan te passen of nieuw te ontwerpen. Eerder was Kraan betrokken bij het ontwerp van psychiatrische inrichting Vogelenzang in Bennebroek.

Voor de theeschenkerij op het terrein van Bloemendaal ontwierp hij een langgerekt houten gebouw op een gemetselde plint met een forse dakoverstek. De voorzijde is gericht naar de Monsterseweg. Aan de achterzijde bevindt zich een keukenaanbouw, waardoor het hoofdvolume als een grote zaal gebruikt kan worden. De uiteinden van het paviljoen zijn voorzien van afgeschuinde zijden. Doordat het gebouw rondom van kozijnen is voorzien is er ruim zicht vanuit het gebouw op de omgeving.

De theeschenkerij is van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven bijgebouw van psychiatrische inrichting Bloemendaal. Van toegevoegde waarde is de zeldzaamheid van een dergelijk gebouwtype. Stedenbouwkundige waarde ontleent de theeschenkerij aan de ligging in het groen langs de Monsterseweg. De theeschenkerij is gaaf bewaard gebleven.