Koningin Marialaan

gedenkteken Juliana Gravin van Stolberg

Roosenburg, D.
    Bezuidenhout
Registerblad

Natuurstenen gedenkmonument voor Juliana Gravin van Stolberg (1506-1580) naar ontwerp van de beeldhouwer B.A.M. Ingenhousz. en de haagse architect D. Roosenburg.

Op 20 januari 1926 wordt door het "Nationaal Comité tot het oprichten van een gedenkteeken voor Juliana Gravin van Stolberg" een verzoek hiervoor bij de gemeente ingediend. Het monument voor Juliana van Stolberg, stammoeder der Oranjes, wordt in 1930 officieel onthuld en staat dan nog op het Louise de Colignyplein. Pas na de oorlog krijgt het zijn huidige plek aan de Koningin Marialaan.
Het circa 4.50 meter hoge gedenkmonument is geplaatst op een zevenzijdig, drie treden hoog terras van graniet waarop van Euvillesteen een plint rust waaruit het monument zich ontwikkeld. Omdat de oorspronkelijke locatie van het monument, het Louise de Colignyplein, vrij klein was en aan alle kanten ingesloten werd door woonhuizen heeft de ontwerper er bewust voor gekozen om de compositie een compacte vorm te geven. De figuur Juliana van Stolberg is hier voorgesteld omringd door haar vijf zonen. Onder de hoofdfiguur staat te lezen" Juliana Gravin Van Stolberg Stammoeder van het huis van Oranje Nassau geb. 1506 - overl: 1588 en Hare Zonen". Daaronder op het plint "De eerste steen werd gelegd op 30 april 1927 door Jhr. Mr. D.J. de Geer Voorzitter van den Ministerraad".
De daadwerkelijke uitvoering van het monument staat op naam van de Scheveningse beeldhouwer J.M. Hagedoorn met medewerking van J. Evers.

Van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de kunsthistorische waarde. De historische waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken ter herinnering aan Juliana van Stolberg.

Juliana van stolberg