Harmelenstraat 108 Abcoudestraat 2

NH Paaskerk

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Westerhout, G.
  • Bouwstijl
    Wederopbouw
  • Wijk
    Leyenburg
  • Bouwjaar
    1951
Registerblad 

Voormalige Nederlands Hervormde Thomaskerk (voordien Paaskerk), gebouwd in 1951 door architect G. Westerhout (1893-1976).

De kerk is gelegen als een eilandje te midden van huizenblokken en vormt hierdoor een verrijking van een tamelijk monotone buurt. Aan de Harmelenstraat bevindt zich de ceremoniƫle voordeur; de dagelijkse entree ligt aan de Abcoudestraat. Het gebouw bestaat uit een volume met trapeziumvormige plattegrond, waar zich de kerkzaal bevindt, en enkele nevenruimtes. Het resultaat is een enigszins amorfe hoofdvorm, waardoor een boeiend spel van massa en ruimte ontstaat. Dit spel wordt voortgezet in de hoeken van de hoofdingang, de ingangspartij en de toren. De vrij hoge klokkentoren heeft opengewerkte zijwanden, waardoor de trap zichtbaar is.
De constructie wordt gekenmerkt door zware bakstenen muren en de vrijstaande ronde betonnen kolommen. Deze kolommen dragen stalen vakwerkliggers, die weggewerkt zijn achter het vlakke plafond. Ook de kerkzaal heeft een staalconstructie als dak.

In de gevels zijn allerlei ornamenten van beton en hardsteen aangebracht: ronde roosvensters, raatvormige vensters boven de entree van de neveningang, een golvende gevelbeƫindiging bij de kopgevels, ronde metalen ondersteuningen van de goten aan de zijgevels en vele uit kruisvormen opgebouwde elementen in de klokkentoren en bij de hoofdentree.

De voormalige kerk met haar hoge toren is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde als herkenbaar gebouw in een wijk met overwegend uniforme woonblokken. Het is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de moderne kerkenbouwkunst uit de wederopbouwperiode, die zich kenmerkt door haar soberheid maar met veel aandacht voor details en ornamentiek.