Korte Voorhout 3

Koninklijke Schouwburg

Swart, P. de
    Lodewijk XVI
Registerblad

Het voormalig paleis Nassau-Weilburg, thans Koninklijke Schouwburg - elegant gebogen gevel van omstreeks 1765 door Pieter de Swart.

meer weten
Het voormalig paleis bestaat uit drie hoge bouwlagen en een gedrukte 3e bouwlaag onder een samengestelde kap. De 77 meter lange facade heeft een halfronde cour en twee flankerende eind risalieten van ieder 3 traveëen. De risalieten bezitten een tympaanbeeindiging. In de natuurstenen gevels schuifvensters met kleine roedeverdeling. Tegen de vrijgelegen linkerzijgevel bevindt zich een moderne glazen hal uit 1992 van de architect Charles Vandenhove. De huidige schouwburgzaal in rijke Neo- Lodewijk XIV stijl dateert uit 1863. De plafondschildering dateert uit de tijd van de grote restauratie en modernisering van 1912-1914 onder leiding van J.J. Gort, architect van Gemeentewerken. Het plafond is geschilderd door Hendricus Jansen, geasssisteerd door Joanees Henricus Franken en Michaël Joseph Stuber. De plafondschildering met twee allegorische figurengroepen op een goudkleurig fond kostte achtduizend gulden.
Deur in de linker vleugel van de voorgevel.
gevel detail tympaan